Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
O Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ν. Έβρου “Θρακών Αμνός” ιδρύθηκε το 2012 με ίδια κεφάλαια πραγματοποιώντας προσεκτικά και σταθερά βήματα. Αρχικά, αριθμούσε 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι, ενώ η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος έχει φτάσει μέχρι και την ποσότητα του ενός εκατομμυρίου λίτρων. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κύριος Στυλιανός Τσολακίδης, μας ενημερώνει ότι η κύρια δραστηριότητα αφορά στη συλλογή και εμπορία γίδινου και πρόβειου γάλακτος των μελών, στην ποιοτική ανάλυση των προϊόντων, στην ενημέρωση των μελών του για τα δρώμενα της κτηνοτροφίας και στην συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων που κατά καιρούς αναδύονται.
Ο Συνεταιρισμός αναλαμβάνει την ευθύνη της εποπτείας από το στάδιο της ανατροφής των αιγοπροβάτων μέχρι και την παράδοση του τελικού προϊόντος. Η συλλογή του γάλακτος πραγματοποιείται με ιδιόκτητο βυτίο και παγολεκάνες εγκατεστημένες στην εκάστοτε κτηνοτροφική μονάδα παραγωγού-μέλους. Παρότι κατά την παρούσα περίοδο η μεταποιητική δραστηριότητα έχει παύσει ο Συνεταιρισμός συνεχίζει τη λειτουργία του με τα 80 μέλη που παραμένουν ενεργά.
Όπως μας περιγράφει ο κ. Τσολακίδης η αγορά είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Βασικοί λόγοι αποτελούν η διαπραγματευτική δύναμη των πελατών, το σύντομο χρονικό διάστημα της αρμεκτικής - γαλακτοπαραγωγής περιόδου, η μη επίτευξη οικονομιών κλίμακας και οι ισχυρές πιέσεις που ασκεί ο εγχώριος (και όχι μόνο) ανταγωνισμός.
Για να ανταποκριθεί ο Συνεταιρισμός στις απαιτητικές οικονομικές περιβαλλοντικές συνθήκες είναι επιβεβλημένο να καινοτομεί συνεχώς. Έτσι, ζωοτέχνες εντός συνεταιρισμού παρακολουθούν την παραγωγή και μεριμνούν για τη γενετική βελτίωση των αιγοπροβάτων εφαρμόζοντας εξειδικευμένα προγράμματα διασταύρωσης με άλλες φυλές. Η τήρηση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών διασφαλίζεται με συχνές γαλακτομετρήσεις και δειγματοληψίες τόσο με ίδια μέσα όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες. Ενώ παράλληλα, οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται είναι ιδιοπαραγώμενες σε ποσοστό άνω του 50% και οι υπόλοιπες εξασφαλίζεται μέσω σύναψης συμβολαιακής γεωργίας με αγρότες της περιοχής.
Ο Συνεταιρισμός έχει αντιληφθεί ότι για να διατηρηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο χρειάζεται προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία. Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα ξεχωρίζουν στην αγορά λόγω του τοπικού τους χαρακτήρα. Υπάρχουν ιδέες για παραδοσιακά αλλά και πιο καινοτόμα προϊόντα που ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Επίσης πραγματοποιούνται συνεργασίες με εταιρίες διανομής από το εξωτερικό για την διεύρυνση της παρουσίας των προϊόντων του Συνεταιρισμού.
Στρατηγικός στόχος του Συνεταισμού είναι η περαιτέρω αύξηση των μελών του, η δημιουργία δικής του ζώνης γάλακτος με απώτερο σκοπό την καθετοποίηση των προϊόντων. Τελικό στόχο, αποτελεί η πλήρης οργάνωση και διαχείριση των εκτροφών των μελών μέσω του Συνεταιρισμού, με οριστική απελευθέρωση των κτηνοτρόφων από την εμπλοκή με τα γραφειοκρατικά ζητήματα ώστε να αφιερώνουν το χρόνο τους αποκλειστικά στις κτηνοτροφικές εργασίες.
Στο πλαίσιο του έργου «Υγείαρτος» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναπτύσσεται επιδόρπιο με βάση το κατσικίσιο γιαούρτι εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές ουσίες από εκχύλισμα υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο. Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η αναβάθμιση του γίδινου γάλακτος στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού, η ενίσχυση της φιλοπεριβαλλοντικής αγροδιατροφικής παραγωγής και η ανάπτυξη νέων προοπτικών για τους αιγοτρόφους ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την διείσδυσή τους σε νέες αγορές.