With the co-financing of Greece and the European Union
O Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός «Μενοίκιο» είναι το αποτέλεσμα μίας ιστορίας που ξεκινά το 1992 από την αγροτική δραστηριότητα του κυρίου Βασίλη Μενελεκλή. Το 2008, στην Προσοτσάνη Δράμας, εγκαινιάζεται η κτηνοτροφική μονάδα και η μονάδα παραγωγής ζωοτροφών οι οποίες θέτουν τη βάση ώστε το 2014 να προστεθεί και η μεταποιητική δραστηριότητα με την ίδρυση του τυροκομείου. Αυτές οι επενδύσεις διαμορφώνουν τη σημερινή μορφή του Συνεταιρισμού ως μία ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «από το χωράφι στο ράφι».
Η άριστη ποιότητα των προϊόντων που φέρουν το brand «Μενοίκιο» εξασφαλίζεται μέσω του απόλυτου ελέγχου που διατηρεί ο Συνεταιρισμός επί της παραγωγικής διαδικασίας. Η πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή έχει ως αφετηρία την καλλιέργεια των ζωοτροφών, συνεχίζει στο περιβάλλον εκτροφής των αιγοπροβάτων και φτάνει μέχρι τη συλλογή του γάλακτος και τη μεταποίησή του. Οι υπερσύγχρονες συνθήκες σταβλισμού, τα βιολογικά σιτηρέσια και οι ορθές πρακτικές που αξιοποιούνται προσφέρουν τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης στα αιγοπρόβατα. Νέα δομικά υλικά, προσεκτικά μελετημένος σχεδιασμός, αυτοματισμοί και τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται για να φτάσει στον τελικό καταναλωτή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι συνεχείς και συχνές δειγματοληψίες, οι ποιοτικοί και φυσικοχημικοί έλεγχοι στο in-house χημείο του Συνεταιρισμού αποτελούν ένα ακόμη χαρακτηριστικό διαφοροποίησης και υπεροχής. Ο έλεγχος της πρώτης ύλης διενεργείται -χωρίς να εξαντλείται- σε δείγματα με παραμέτρους που αφορούν το ph, τη θερμοκρασία, την οξύτητα, την υγρασία και την περιεκτικότητα της πρώτης ύλης σε αντιβιοτικά. Επιπροσθέτως, έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό εργαστήριο αναλύσεων για εντοπισμό παθογόνων οργανισμών και διεξαγωγή πιο εξειδικευμένων μετρήσεων. Αυτές οι ενέργειες πλαισιώνονται από μία πληθώρα γευστικών δοκιμών και σε συνδυασμό με την πληροφόρηση από τα σχόλια των πελατών στηρίζουν την διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης νέων καινοτομικών προϊόντων. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελέγχου ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας κάνει τα προϊόντα του Συνεταιρισμού να χρίζουν θερμής αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό.
Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του «Μενοίκιο» απαρτίζεται από παράγωγα κυρίως κατσικίσιου γάλακτος και περιλαμβάνει φρέσκο γάλα, σειρά ποικίλων τυριών (κατσικίσιο, φέτα, σχάρας, ανθότυρο, μυζήθρα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι), γιαούρτια (κατσικίσια και πρόβεια), κεφίρ, αριάνι και κατσικίσιο βούτυρο. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι τα περισσότερα από τα προϊόντα διατίθενται και με βιολογική σήμανση. Επίσης, γνωρίζουμε από επιστημονικές μελέτες ότι το αιγοπρόβειο γάλα βρίσκεται πιο κοντά στο μητρικό γάλα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το καθιστά πιο υγιεινό και ενδεδειγμένο για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Έτσι, το προϊόντα του Συνεταιρισμού προτιμώνται σε μεγάλο βαθμό από γονείς με παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ανάπτυξης. Ακόμα, η μη βιομηχανοποίηση της παραγωγής είναι κάτι που ξεχωρίζει τα κατσικίσια και πρόβεια γαλακτοκομικά προϊόντα από τα αντίστοιχα αγελαδινά. Αυτό το χαρακτηριστικό, εμπλουτίζεται από την βιολογική πιστοποίηση, τη σήμανση ΠΟΠ και τα γευστικά βραβεία που έχουν αποσπάσει κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην αγορά.
Στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στην Αθήνα τα προϊόντα μπορούν να βρεθούν σε αλυσίδες super markets και καταστήματα delicatessen. Στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, η διανομή πραγματοποιείται από τον ίδιο το Συνεταιρισμό σε δίκτυο επιλεγμένων καταστημάτων. Ταυτόχρονα, η εξαγωγική δραστηριότητα συνεχίζεται ανοδικά με νέες χώρες παρουσίας να προστίθενται συνεχώς στη λίστα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Για να εξασφαλίσει την προνομιακή της θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ο Συνεταιρισμός δεν παύει να κινητοποιεί την ικανότητά του να καινοτομεί.
Τα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού θέτουν την καινοτομία στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής. Η ενεργός συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφοδοτεί με νέες ιδέες το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, διευρύνει την πρόσβαση σε τεχνογνωσία αιχμής, προσελκύει δυνητικούς συνεργάτες και εξασφαλίζει πληροφόρηση σχετικά με τις τάσεις των αγορών του εξωτερικού. Αυτή η βάση γνώσης ενισχύεται από τρεις συνεργασίες με ερευνητικά εργαστήρια εγχώριων ΑΕΙ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων όπως παγωτό από και κατσικίσιο γάλα και παγωτό από κεφίρ, κυκλικά προϊόντα (που αξιοποιούν απόβλητα ή υποπροϊόντα της παραγωγής) καθώς και ένα νέο προϊόν για το οποίο διεκδικείται η κατοχύρωσή του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Στο πλαίσιο του έργου «Υγείαρτος» που πραγματοποιείται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναπτύσσεται επιδόρπιο με βάση το κατσικίσιο γιαούρτι εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές ουσίες από εκχύλισμα υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο. Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η αναβάθμιση του γίδινου γάλακτος στην αντίληψη του καταναλωτικού κοινού, η ενίσχυση της φιλοπεριβαλλοντικής αγροδιατροφικής παραγωγής και η ανάπτυξη νέων προοπτικών για τους αιγοτρόφους ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την διείσδυσή τους σε νέες αγορές.